Orthopedie

Orthopedie omvat alles wat te maken heeft met het bewegingsapparaat. Dus alles aan de poten, maar ook de rug, naast botten en gewrichten ook spieren, pezen en banden van gewrichten. Zenuwen vallen deels onder orthopedie, maar grotendeels onder neurologie.

Patiënten komen veelal binnen met de klacht kreupel of stijf te lopen met een of meerdere poten. Soms is er sprake van dat de patiënt niet meer trap kan/wil lopen, moeizaam overeind komt, de auto niet meer in kan,etc. De meest duidelijke orthopedie patiënt is degene die met een gebroken poot (of poten) binnenkomt.

Orthopedische klachten

Hier volgt een klein overzichtje van de meest voorkomende orthopedische klachten:

  • Een gescheurde kruisband
  • Een patella luxatie
  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie(bijv LPC)
  • Fracturen

Een gescheurde kruisband

Dit komt voor bij alle rassen, maar de rottweiler en boxer lijken hiervoor gevoeliger dan een gemiddeld ras. Deze aandoening wordt ook wel “boxerknie” genoemd. Het gaat hierbij meestal om de voorste kruisband. Dit zorgt voor een instabiele knie, waarbij de meniscus overbelast kan worden en eveneens kan scheuren. Het scheuren van een kruisband is veelal een combinatie van een overstrekkende en draaiende beweging, bijv. in kuiltje stappen of een rare beweging bij het spelen. Om tot deze diagnose te komen is een zorgvuldig onderzoek noodzakelijk en is ervaring nodig om subtiele veranderingen in bewegingen vast te stellen. Chirurgie is noodzakelijk. Hierbij worden de restanten van de band verwijderd, volgt er verdere knie-inspectie om evt. een kapotte meniscus te verwijderen. Daarna worden er nieuwe kruisbanden geplaatst, bijv. halteband of nylondraad met metalen buisjes, maar soms wordt er ook gekozen voor een speciale hechttechniek om het kapsel te hechten. Het herstel na operatie duurt vrij lang. Gedurende 6 weken mag de patiënt beperkt bewegen, de eerste dagen krijgt de patiënt een verband om. Na 6 weken worden de bewegingen weer langzaam opgebouwd en moet de eigenaar vaak nog wat fysiotherapeutische handelingen uitvoeren.

Patella luxatie

Een patella luxatie is het van zijn plaats schieten van de knieschijf, zodat deze naast het gootje komt te liggen waar hij normaal in hoort te liggen.

De meest voorkomende vorm van patella luxatie, is de habituele patella luxatie, waarbij de knieschijf naar binnen schiet. In de normale positie(dus de knieschijf in het gootje) kan de knie gestrekt worden. Schiet de knieschijf ernaast, dan kan het been niet of moeilijk gestrekt worden.(dit is afhankelijk van de graad van de luxatie).

Dit eraf schieten kan operatief verholpen worden door het gootje dieper te maken en de knieschijf met een pennetje vast te zetten.

Heupdysplasie

Dit orthopedisch verschijnsel is bij de meeste mensen wel bekend. Heupdysplasie is een aangeboren afwijking waarbij de heupkop onvoldoende bedekt wordt door de heupkom. Deze diagnose wordt gesteld door goed klinisch onderzoek en het maken van röntgenfoto’s. Mochten de klachten dusdanig erg zijn en de eigenaar goed gemotiveerd, kunnen wij in de kliniek een bekkenkanteling operatie uitvoeren. Bij deze operatie roepen wij de hulp van Dierenarts Kaandorp in, deze komt in de kliniek assisteren.

Elleboogdysplasie

Bijvoorbeeld LPC of OCD. Er is dan sprake van een los stukje kraakbeen in de elleboog die zodanig veel pijn veroorzaakt dat de hond er erg kreupel op gaat lopen. Deze diagnose wordt gesteld door goed klinisch onderzoek en het maken van röntgenfoto’s. Soms is de beoordeling van deze foto’s twijfelachtig, dan sturen wij de röntgenfoto door naar de röntgenspecialist(Dierenarts Garretsen). Zo’n los stukje kraakbeen moet operatief verwijderd worden.

Fracturen

Fracturen zijn botbreuken. Botbreuken ontstaan meestal na trauma. Denk hierbij aan een aanrijding met een auto of een val uit het raam. Er zijn verschillende soorten fracturen, de ene breuk is gecompliceerder dan de andere. Kan de ene breuk met een simpele botpen gerepareerd worden, moeten we bij een andere breuk botplaten met schroeven gebruiken of een externe fixatie.